portada cosme damia

Un trasplantament sobrenatural

JUDIT VERDAGUER | CONSERVADORA
Els Sants Metges, Cosme i Damià, van ser els primers a realitzar el trasplantament d’una cama amb teràpia sobrenatural. Eren dos germans bessons nascuts al segle III a la petita ciutat d’Aegea a l’antiga Cilícia, una província àrab de l’Imperi Romà situada al sud-est de l’Àsia Menor. Cosme i Damià eren cristians i es van formar com a metges a Antioquia, passant a exercir la medicina entre la seva comunitat de forma desinteressada, és a dir sense cobrar pels seus serveis. Per aquest motiu, l’Església Ortodoxa els denomina sants “anargyros”, que en grec significa “els sense plata”. Són patrons de metges, cirurgians i apotecaris i antigament se’ls invocava contra la pesta, la tinya, les afeccions renals i el “muermo”.


Va ser sota el regnat de l’emperador Dioclecià que van ser detinguts i jutjats per ser cristians i en negar-se a renunciar a la seva fe foren condemnats a mort. Tanmateix van sobreviure als múltiples turments a què foren sotmesos per ordre del prefecte de la ciutat d’Aegea, Lísies. Ni els intents d’ofegar-los llençant-los al mar encadenats, cremar-los a la foguera, lapidar-los, desconjuntar-los els membres, ni de crucificar-los, van prosperar. Finalment van morir decapitats i els seus cossos foren sepultats a Cir (Síria), en un antic temple dedicat a Asclepi. Fou a partir del fet que fossin nomenats sants patrons dels metges pel papa Fèlix IV, entre els anys 526 i 530, que es van començar a erigir molts temples en honor seu en tots els territoris cristians.


Els sants bessons són representats en l’art portant atributs relacionats amb la seva funció com a practicants de la medicina . En el retaule de Sant Miquel de Verdú sostenen caixes de medicaments i pinces i en la predel·la de Santpedor, ambdues peces conservades al MEV, s’hi representa el miracle de l’empelt de la cama negra. Aquest miracle va ser narrat per Jacopo da Varazze, en el seu llibre “La llegenda daurada” compilat cap al 1275 i que, ben aviat, es convertí en un best seller medieval sobre la vida i miracles dels sants. El miracle de l’empelt de la cama negra es produeix durant el pontificat del papa Fèlix IV, gran devot dels sants metges, i succeeix en una església a Roma que feu construir en honor als màrtirs bessons. La llegenda diu que el sagristà d’aquest temple estava molt greu a causa d’una cama gangrenada, però que un dia, mentre dormia, Cosme i Damià se li van aparèixer i li van realitzar l’amputació de la cama putrefacta i la hi substituïren per la d’un etíop que acabava de ser enterrat en un cementeri proper. L’endemà, el sagristà, es va despertar guarit i va observar, amb sorpresa, que tenia una cama blanca i l’altra negra. Segons aquesta llegenda, els sants metges Cosme i Damià van practicar el primer trasplantament de la història, encara que fos amb l’ajut de la cirurgia miraculosa.

Share