16_0 Escultura_Tabernacle_Oslo

Influències angleses a Noruega?

JUSTIN KROESEN
La imatge de Maria amb el Nen Jesús, tallada en roure, procedent de Dal (Noruega), es troba instal·lada dins un retaule-tabernacle fet de fusta de pi. El moble estava equipat originàriament amb quatre portes plegables (com les del retaule-tabernacle de Múli) avui perdudes; resten però les quatre frontisses, que es poden veure a totes dues bandes del panell posterior. També falta l’avantbraç dret de la Verge, juntament amb l’objecte que duia a la mà (un ceptre o un lliri); tanmateix, totes les parts que queden estan ben conservades i la majoria de la policromia és original.

La Verge coronada està asseguda frontalment en un tron decorat amb pintures d’obertures negres i “ombrejat dual” als laterals. Maria porta un vel blanc sota la corona i una túnica daurada amb colradura, cenyida amb un cinturó negre, i s’abriga amb una capa vermella que du pintada a les gires una imitació de folre de pell d’esquirol. El Nen Jesús, també coronat i vestit amb una capa blava estergida de flors, seu al genoll esquerre, amb el peu dret tocant l’altre genoll de la seva mare, la mà dreta alçada en un gest de benedicció i l’esquerra sostenint un llibre. Al panell posterior del tabernacle s’hi pintà un emmarcament en forma d’arc trilobulat que reposa en mitges columnes amb capitells de fulles. Al sostre del baldaquí hi ha pintat un sol groc dins d’un cercle del mateix color. El cobricel es clou amb un altre arc trilobulat al davant i un arc de mig punt a cada banda, corresponents a la forma de les portes perdudes, resseguits amb pintura verda i vermella, i es corona amb un registre de merlets pintats en color groc brillant (avui deslluït) contra un fons negre. El retaule-tabernacle podria haver estat completat per una maqueta d’església, com en l’exemple de Reinli.

El tabernacle amb la imatge va arribar junt amb altres obres d’art al museu de la Universitat d’Oslo, on avui es conserva, l’any 1848 procedent de l’església de Dal, a l’est de Telemark, construïda el 1775 per substituir una stavkirke medieval que s’alçava al mateix lloc. Comparada amb l’elegant marededeu de Hove, la imatge de Dal, que cal datar vers 1250-1260, resulta ser de mida molt modesta. S’han comparat els plecs de les seves vestidures amb els d’altres escultures del segle XIII de l’est de Noruega, però no se sap si l’estàtua va ser realitzada a Noruega o importada de l’estranger. L’estil d’aquesta talla, així com el de la de Hove, s’ha relacionat amb l’escultura anglesa, concretament amb la de Winchester de vers 1230, a través de trets com el fullatge rígid capçat amb un trifoli dels capitells pintats al panell posterior.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR
* Col·lecció medieval del Museu de la Universitat d’Oslo (enllaç)

Share