21_0 Reinli presentacio

Una església en miniatura

JUSTIN KROESEN I KAJA KOLLANDSRUD
Aquest objecte representa una versió en miniatura d’una església de planta central amb una torre al capdamunt del creuer. Forma part de la col·lecció del Museu de la Universitat d’Oslo. El capcer de la façana està coronat per un cercle amb una creu blanca pintada sobre fons negre i totes les cantonades acaben en pinacles. Els vessants de la teulada estan decorats amb un patró que imita teules, a base de franges d’atzurita i de blanc de plom per suggerir relleu. Les parets i pilars estan pintades de color blanc, amb tocs vermells i verds a la base i al ràfec de la teulada: és l’anomenat “ombrejat dual”, que es pot interpretar com una referència a l’arc de Sant Martí i que es pot relacionar amb la voluntat de representar la Jerusalem celestial.

La maqueta d’església de Reinli és un dels cinc exemples d’aquesta mena datats al segle XIII preservats a Noruega. Abans es pensava que aquestes esglésies en miniatura s’havien utilitzat com a reliquiaris o com a tabernacles eucarístics, però l’estudi d’un exemple concret, que encaixava perfectament amb el coronament d’un retaule-tabernacle, va permetre afirmar que tenien aquesta funció. Les maquetes d’església afegien monumentalitat als retaules-tabernacle i també haurien pogut servir com a símbol de Maria en el seu paper de personificació de l’Ecclesia.

La maqueta de Reinli coronava un retaule-tabernacle del qual encara es troben in situ a la stavkirke els quatre batents. La marededéu que va ocupar el tabernacle, els relleus que decoraven la part interior dels batents, el pedestal, el panell posterior i el baldaquí s’han perdut. No obstant, és possible dibuixar una reconstrucció del tabernacle en el seu estat original. Durant el segle XIX, les portes del tabernacle es van girar del revés i es van pintar amb escenes bíbliques per tal de crear un retaule per a l’altar major. El retaule-tabernacle de Múli proporciona l’aspecte d’un exemplar d’aquesta mena de moble conservat de manera gairebé completa. La transformació dels batents en retaule va fer que la maqueta de l’església perdés utilitat, i per això va ser adquirida pel Kulturhistorisk Museum d’Oslo el 1868.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR
*  Article de Kaja Kollandsrud sobre els recursos imitatius en la pintura del mobiliari litúrgic noruec medieval (enllaç)

 

Share